Compare Listings

Costa Blanca ligger vid Spaniens östra kust och består av två helt olika delar. I norr en bergskedja som löper parallellt med havet och där det genom tiderna har skapats olika klippformationer. I söder, vidsträckta områden med sanddynor, palmer och saltsjöar vilket allt skapar en fin inramning till stränderna.

Om du tycker om att resa och utforska nya områden och platser kan du välja vilket hörn som helst av denna kust, från de mest kosmopolitiska turiststråken till de genuint spanska byarna med sin traditionella charm.

Från dalgångarna som är täckta av sina fruktodlingar och tydliga Moriska ursprung, till palmträden av omisskännlig afrikanskt ursprung, Costa Blanca erbjuder den mest varierande natur.

Även klimatet är variationsrikt, under vintern ligger medeltemperaturen runt 17 °C, medan den under sommaren ligger runt 35 °C. Regn är ovanligt, även om fuktigheten logiskt är högre i de norra områderna i jämförelse med låglandsområderna i söder runt Elche och Orihuela. Fälten med mandelträd, vinodlingarna, fruktträdgårdarna och de magnifika palmträden formar en vegetation som påminner om orienten.

Costa Blanca har fått sitt namn efter de vitblommande mandelträden som tidigare täckte nästan hela kustlinjen. Det är också välkänt för att ha ett av de mest hälsosamma klimaten i hela Europa med mycket sol, mild temperatur och lite nederbörd.

Costa Blanca erbjuder ett av de bästa och mest omfattande utbud av turistaktiviteter i Europa genom sin kvalitet och kvantitet på utbudet, sitt utmärkta klimat och sitt stora kulturella utbud. Stränderna och bergen i regionen är ett nöje för alla som besöker dem. De många platserna på Costa Blanca som erbjuder fritidsaktiviteter och underhållning har ytterliga utökats genom öppnandet Terra Mitica nära Benidorm, en av de modernaste och mest attraktiva temaparker i Europa.

Costa Blanca är ett av de bergigaste områderna i Europa med ett antal imponerande toppar helt ut till kusten. Kartan över Costa Blanca visar t. ex. Piug Campana, ett pyramidformat berg som överblickar Alfaz del Pi och som är hela 1410 m högt. På kartan kan du också se att Sierra Bernia bergen skapar en massiv barriär som delar Marina Alta från Marina Baja och Calpe från Altea. Den når upp till 1129 m och har blivit jämfört med Black Rock of Sky.

Ett bra sätt att utforska dessa bergen är om du är i någorlunda form och har tid är att köra till Costa Blanca Mountain Walkers mötesplats. Här kan du njuta av en guidad vandring i gott sällskap och beundra  de vackra vyerna. Du behöver inte ta med dig kartor då guiderna kan vägen. Om du inte kan eller vill gå är ett alternativ att köra till en fjällby som t.ex. Tarbena och njuta av en god lunch av någon lokal specialitet.

Överallt kan du se Moriska slott. Du kan hitta dom på turistkatorna över Costa Blanca. Det mest berömda är Guadalest fästningen av Al Zaraq som hörde till Denia Taifate. Från Calpe är den snabbaste vägen dit motorvägen förbi  Altea och ta av strax innan tullstationen och köra in mot Altea la Vieja  vidare mot Callosa d’en Sarria och därefter följa skylterna. Guadalest ligger på en bergig utpost mellan Sierra Aitana och Sierra Serella.